Het in Oostenrijk gevestigde Institute for Economics and Peace publiceert sinds 2007 jaarlijks haar Global Peace Index. Ook in 2019 heeft deze denktank weer het nodige werk verzet en methoden ontwikkeld waarmee vrede “geanalyseerd” kan worden om er vervolgens een “economische waarde” aan te hechten.

Het onderzoekdsinstituut brengt de mate van vrede in kaart van 162 landen en geeft elk land een rating aan de hand van 23 kwalitatieve en kwantitatieve maatstaven, die weer in drie categorieën zijn onderverdeeld.

Onder de categorie Binnenlands en Internationaal Geweld valt bijvoorbeeld het aantal doden als gevolg van georganiseerd conflict en relaties met andere landen.

Onder de categorie Sociale Zekerheid en Veiligheid vallen zaken als politieke instabiliteit, gewelddadige criminaliteit en honger. De militaire categorie bevat onder andere toegang tot wapentuig en import en export van wapens.

Wereldwijd steeg in 2019 de vreedzaamheid voor het eerst in vijf jaar. Desondanks is de wereld een stuk gevaarlijker dan tien jaar geleden, aldus het rapport.

Dit jaar staat Afghanistan op een bedenkelijke eerste plaats als meest gevaarlijke land ter wereld. Daarmee verdrijft Afghanistan Syrië van de koppositie.


Rusland staat dankzij alle wapenexporten op nummer 10 van de minst vredelievende landen ter wereld

Foto: Stringer/REUTERS

Rusland is per hoofd van de bevolking de grootste wapenexporteur ter wereld. Ook is het één van de meest gemilitariseerde landen op Aarde, wat die 10e plaats verklaart.

Ruslands betrokkenheid in het Syrische conflict doet haar stijgen in de categorie Doden in buitenlandse conflicten. Draagvlak voor het Russische regime daalde van 35 procent in 2008 naar 30 procent in 2018. In haar eigen regio is Rusland het meest gewelddadige land.


De Democratische Republiek Congo (DCR) kent een gewelddadig verleden, een gewelddadig heden en naar alle waarschijnlijkheid een evenzeer gewelddadige toekomst

Foto: Goran Tomasevic/REUTERS

Geweld in Congo heeft een directe impact op de pogingen van hulpverleners om een levensgevaarlijke ziekte als Ebola in te dammen. De ziekte heeft volgens de Wereldgezondheidsorganisatie al 1.396 levens geëist, en is inmiddels de grens met Oeganda overgestoken.

Bendes en milities vallen regelmatige gezondheidscentra en hulpverleners aan. Een arts uit Kameroen werd begin dit jaar omgebracht.


Toenemend geweld in Libië brengt het land op een achtste plaats in deze ranglijst

Foto: Goran Tomasevic/REUTERS


Het aanhoudende etnische en religieuze geweld in de Centraal Afrikaanse Republiek kost het land om en nabij de 47 procent van haar BBP

Foto: Baz Ratner/Reuters

Seleka rebellen en anti-Balaka militieleden blijven elkaar bevechten in de CAR. Daarmee wordt het land verder een vortex van geweld en chaos ingezogen. Het land telt nu 620.000 vluchtelingen, in de buurlanden zitten er nog eens 570.000.


De steeds erger wordende en langer aanhoudende droogte in Somalië maakt het land rijp voor gewelddadige conflicten

Foto: Zohra Bensemra/REUTERS


Goed nieuws voor Irak: in 2018 nam het overheidsgeweld af. Ook het aantal vluchtelingen en ontheemden als percentage van haar bevolking liep terug...

Foto: REUTERS/Alaa Al-Marjani

Toch is alles nog geen koek en ei in Irak. Nog steeds maken IS-strijders delen van het land onveilig, dit als gevolg van actieve tegenwerking door delen van het Iraakse leger om definitief met deze groepering af te rekenen.


Jemen blijft het toneel van één van de meest afschuwelijke humanitaire crises op dit moment, het zit dan ook klemvast tussen strijdende partijen die voor Iran dan wel voor Saoedi-Arabië vechten.

Foto: Hani Mohammed/AP


Zuid Soedan: aanhoudend etnisch geweld, burgeroorlog en het hoge risico op droogte doen het land hoog in deze ranking belanden.

Foto: George Philipas/Reuters


Van de eerste plaats verdreven, maar nog altijd goed voor zilver: Syrië

Foto: Syrian Democratic Forces, via AP, File

Het opeen na minst vreedzame land ter wereld is Syrië. Waar het volgens de GPI die plaats aan te danken heeft? De nederlaag die IS dit jaar te verstouwen kreeg toen coalitietroepen het stadje Baghuz op de terreurclub veroverde.


Afghanistan is het meest gevaarlijke land ter wereld, volgens de Index

Foto: Stringer/REUTERS

Afghanistan staat op de eerste plaats in de ranking.

Geweld kost het land 47 procent van het BBP en het conflict kostte afgelopen jaar aan 3.804 mensen het leven (waaronder 973 kinderen).

Volgens de VN het hoogste jaarcijfer ooit voor het land. Afghaanse burgers voelen zich 20 procent minder veilig dan ze dat in 2008 deden, aldus de GPI. Vertrouwen in het Afghaanse leger is sinds 2013 met 31 procentpunt afgenomen.